Hoppa till huvudinnehållet

Ökat intresse för ädelmetaller

Guldet har varit populärt sedan den ökade handelskonflikten globalt, men det finns andra ädelmetaller som gått ännu bättre. Jag tar och kollar in potentialen på både kort och lång sikt för ädelmetaller i veckans inlägg.

Guldet sedan årsskiftet

Den orangea grafen ovan och vänster axel ser du Guldpriset noterat i sin ordinarie valuta vilket är USD. Guldpriset har rört sig från 1280 kring årsskiftet till över 1380 under förra veckan. Det är en uppgång på ca 7,7% sedan årsskiftet.

Den gula linjen är Guldpriset konverterat till SEK. För oss svenska investerare som är nyfikna på metaller så kommer USD/SEK kursen att påverka hur vår investering går.
Guldet i SEK har gått från ca 11 200 kring årsskiftet till omkring 13 000 under förra veckan. Det är en uppgång med 14,5%. Med andra ord, svenska kronan har försvagats och det har gynnat den som investerat i annan valuta.

Silvret sedan årsskiftet

Silvret har inte alls haft samma utveckling som guldet, utan stått still till lite lätt negativ utveckling sedan årsskiftet.
Konverterat över till svenska kronor så har denna metall däremot gått upp med nästan 6%.

Ädelmetaller

Det som karakteriserar en ädelmetall är att de har låg korrosion, alltså att de inte bryts ner lite enkelt som basmetaller och därmed kan bevara sitt värde över tiden.
Det finns en uppsjö andra kemiska faktorer som definierar denna typ av tillgång.
Ur ett historiskt perspektiv har ädelmetaller tack vare sin bevarande förmåga används som betalningsmedel.

I grafen ovan ser du de fyra mest vanliga ädelmetallerna, nämligen; Guld, Silver, Palladium och Platinum (Platina på svenska).
Den gröna linjen är svenska börsen (SIXRX) under samma tidsperiod.

Priset går till Palladium som haft en positiv utveckling på ca 20% sedan årsskiftet. Notera att detta även är i lokala valutan USD, konverterat över till svenska kronor så har utvecklingen varit bättre än börsen.

Spekulera eller Investera

Här ser du samma tillgångar fast hela vägen tillbaka till 1990. Var svårare att hitta data för ännu längre tidshorisont. Det som blir tydligt är att börsen drar ifrån när man ser det på detta perspektivet. För mig handlar det om tillväxt som fenomen.

För mig betyder spekulera att man köper tillgångar på en spekulation om att priset ska röra sig, oavsett vad anledningen till prisrörelsen.
Investera däremot är att köpa in sin i den tillväxt som skapas och detta gör man bäst genom att vara långsiktigt för tillväxt kan fluktuera från ett år till ett annat.

Metaller har inte samma tillväxt funktion som ett företag har. Metaller har en begränsad upplaga, det bryts givetvis ny metall men den finns i begränsad upplaga på planeten. Efterfråga är mer styrande i prisutvecklingen när utbudet är begränsat. Därför blir metaller en råvara man kan spekulera i om efterfrågan kommer öka framöver.
Med det sagt så har metaller en viktig funktion att fylla i en väl diversifierad portfölj tack vare låg korrelation mot börstillgångar.

Investera i Ädelmetaller

För den som vill investera i fysiskt guld men ändå ha det som ett värdepapper i sitt ISK/KF konto så finns ETFS Physical Gold som alternativ. Denna har varit väldigt populär bland många guldinvesterare, även ETFS Physical Swiss Gold finns som alternativ.

Detta är tyska ETFer som länkas till ovan. Av samma leverantör finns även; ETFS Physical Silver, ETFS Physical Palladium, ETFS Physical Platinum

Vad är din uppfattning om ädelmetaller, är det någon som du har lagt i portföljen eller bevakningslistan? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-06-24 07:50

Intressant att se utvecklingen för olika metaller.
Tyvärr är utvinning och drift inte särskilt etiskt hållbar och det är i många fall en “skitig” bransch.
Det finns undantag, men det är inget som framgår av ETF:ernas beskrivningar.
Av den anledningen investerar jag inte i guld/metaller/ädelmetaller.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-06-24 08:01

Tack för din kommentar Mia.
Jag har begränsad koll på utvinningen. I ETFerna så är det fysiska råvaran som redan är utvunnen som man investerar i, men det är klart att det en gång i tiden har brutits och det kan ju ha skett under dåliga förhållanden.
Gillar att du har en tydlig strategi för dina investeringar.

Anonym
Anonym
2019-06-24 09:29

Det skulle vara intressant att vet mer hur det ETFen är knuten till den fysiska ädelmetallen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-06-24 10:27

Hej Thord,
Klickar du in på varje ETF så finns ett PRIIP-Faktablad på svenska. Där finns lite mer information, sen är det en bra idé att söka fram prospektet om du vill ha mer detaljerad information.
I PRIIP-faktabladet för Palladium så står detta om den fysiska tillgången:
“Denna Exchange Traded Product är uppbackad med fysiskt allokerat palladium som innehas av ett oberoende förvaringsinstitut, HSBC Bank plc. Förvaringsinstitutet accepterar endast ädelmetall som överensstämmer med följande regler:
▪ London Platinum and Palladium Associations (LPPM) regler för Good Delivery for Platinum and Palladium”

Anonym
Anonym
2019-06-24 13:06

Hej Alexander, det är något fel med courtageuträkningen på ETFS ETF:erna du tipsar om. Jag har ISK och courtagemodell Mini, enligt prislistan borde då minimicourtage vara 9 kr. Oavsett köpbelopp så blir det dock istället 15 EUR courtage i uträkningen (har ej gått vidare med faktiskt köp ännu pga. detta). I KF blir det dock rätt, just nu 0,85 EUR courtage som minimum, motsvarande 9 kr.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-06-24 14:42

Aj då, detta låter inte bra.
Kan du skicka in en print screen via meddelande centralen när du är inloggad. Så kommer kundservice på det.
Bra att du säger till.