Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 109 – Ack värmeland du sköna

 

#Sparpodden Avsnitt 109. I helgen var jag hemma i Värmland och kunde konstatera att bruken går på tomgång, Hur står det till med stålet? Många privatkunder har köpt in sig i SSAB under hösten.  Är SSAB billig eller dyr efter att ha gått ner närmare 50% sedan årsskiftet?

Electrolux, blev Electrolux blåsta på konfekten av ett smart GE eller vad hände egentligen? Peter har tittat lite närmare på den avblåsta affären.

Det här och lyssnarfrågor och mycket annat har du i veckans podd som den här gången består av mig (Jocke) och Peter.

Lyssnarfrågor

Full fart på lyssnarfrågorna. Hur handlar man kaffe? Hur skall man göra med en villa på gång i 2017, sälja befintlig bostad och flytta in hos släkting? Och vad är Dollar Cost Averaging (DCA) för nått? plus mycket mer.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här. (+länk)

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-09 22:05

Hejsan!

Om man har ett lån med bunden ränta på 4% Är inte det bästa i dagsläget då att amortera? Då får man 4% i riskfri avkastning i form av mindre räntekostnader. En sådan affär är svår att slå? Nu har jag upplagt det så att mitt sparande så går 75% till amortering och 25% in på börsen. Har lån på 2,7 miljoner.

Anonym
Anonym
2015-12-09 23:11

Hej Sparpodden! Jag har en fråga angående sparande på en tidshorisont på ca 1,5 år. Jag och min pojkvän har köpt en bostadsrätt i nyproduktion med inflyttning hösten 2017. Vi har betalat 2,5% av köpeskillingen och ska 6 månader innan inflyttning betala ytterligare 7,5% (totala insatsen är 10%). Jag har i dagsläget sålt av nästan alla mina aktier och fonder men har en del kvar i Spiltans räntefond Sverige. Vi har tillsammans idag nästan sparat ihop till hela insatsen men vill ju såklart ha en buffert kvar när vi ska flytta in. Vad har ni för råd till oss angående… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-12-10 19:41

Hej Sparpodden! Tack för svar i senaste podcast. Jag funderar på att ge bort aktier i julklapp till min ointresserade flickvän (för att kanske väcka intresse för sparande). Finns det något sätt att gå tillväga?

Anonym
Anonym
2015-12-11 10:48

Hej Sparpodden!
Tack för alla poddar!
I senaste avsnittet pratade ni om SSAB och jag har varit inne och kollat i deras årsredovisning 2014. Det var en sak som slog mig och jag blev väldigt fundersam över, på tillgångssidan stod det att deras Goodwill värde är 26 Miljarder sek, men så kollar jag deras börsvärde är 14 miljarder sek. Jag vet inte riktigt hur jag skall tolka detta, är det bra?? Eller kanske Helt vannsinigt att deras goodwill-värde är så högt? Vad skulle ni säga om detta?

Tack på förhand!!
// Johan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-26 18:03

Det är VÄLDIGT mycket goodwill. Som du märker är det dessutom inget jättelönsamt bolag nu när stålpriset är lågt. Kineserna dumpar stålpriserna. SSABs egna kapital är dubbelt så stort, så en nedskrivning kommer ske över tid. Den enda fördelen jag kan komma på är att om Rukkiförvärvet är extremt lönsamt så slipper man skatta eftersom man kan göra goodwillavskrivningar.

Anonym
Anonym
2015-12-11 13:11

Vår dotter på snart 5 år fick ut ersättning på försäkring tidigare i år. Pengarna ligger i överförmyndarspärrat depåkonto hos Nordnet. Då det är överförmyndarspärrat kan vi inte placera hur som helst. Hur kan man placera spärrade pengar? Som vi förstått det behöver placeringar vara låg risk och de behöver godkännas. Hur bör man placera pengar som hon inte ska röra på 13+ år. Det rör sig om c:a 80000kr.

Anonym
Anonym
2015-12-14 21:24

Hej!
Ni som har info om hur bankkunder beter sig, jag är intresserad om belåningen på värdepapper hos privatpersoner har ökat de senaste åren? Hade varit kul att veta.

Anonym
Anonym
2015-12-14 22:10

Jag förstår nt inte varför börsnedgångar (som tex senaste veckan) slår så brett. Jag kan förstå att oro för tillväxt i Kina, FED:s räntehöjning, olja mm ger avtryck på kurserna för de cykliska bolag på börsen som har ett internationellt fokus, tex atlas Copco mfl. Men varför sjunker bolag som borde vara helt oberoende av det? Tänker tex på ICA, tele2, våra stora bostadsbolag, storbanker mfl. Borde de inte snarare stiga om folk vill flytta sitt kapital från mer riskabla aktier till säkrare?
Oförstående hälsningar från Shareville

Anonym
Anonym
2015-12-26 17:49

Prata om hur man får privatekonomin att bli bättre, hur räntor slår i ekonomin (om räntan nu går upp, vad händer med olika sektorer, vilka kan vinna osv), hur indexförvaltning går till, hur mycket kostar bilen, vilka har varit era sämsta investeringar, hur påverkar kronkursen mina aktier, vilken ekonom borde få ekonomipriset till Nobels minne?