Hoppa till huvudinnehållet

7 börsprofilers prognoser inför hösten

Kina, Brexit och snabb återhämtning

Börsåret 2016 inleddes med en rejäl nedgång i januari, vilket var en förlängning av nedgången i december i fjol.  Börsnedgången förklarades främst av oro för utvecklingen i Kinas ekonomi.  Oron mattades och börsen steg under  februari fram till maj. Folkomröstningen i Storbritannien om medlemskapet i EU i slutet av juni ledde till en överraskande seger för utträde, populärt kallat Brexit. Påverkan på börsen blev något paradoxal. Börsen backade under juni på osäkerhet inför folkomröstningen. När utfallet sedan blev klart, lagom till det svenska midsommarfirandet, föll börserna kraftigt första handelsdagen.  Däremot vände börserna upp och en god uppgång noterades för juli månad. I skrivande stund är Stockholmsbörsen upp med 3,3 procent från årsskiftet, räknat på SIX Return index, som omfattar samtliga aktier på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar.

IPO-hausse och spelbolagsbesvikelser

Hittills har börsåret bjudit på en rad intressanta nyintroduktioner, exempelvis Garo, Humana, Resurs och Academedia. NCC har knoppat av och delat ut bostadsutvecklingsbolaget Bonava till aktieägarna.  Meda blev uppköpt av Mylan med en rejäl budpremie. Spelbolaget Betsson är årets stora förlorare bland storbolagen med en nedgång på 43 procent från årsskiftet. Branschkollegan Unibet, Nobia och Sobi har också utvecklats svagt. Det gäller även Getinge, Ericsson och Ratos som alla tre har sparkat sina vd:ar. Stålbolaget SSAB är årets vinnare bland storbolagen med en uppgång på 53 procent. Gruvbolagen Lundin Mining och Boliden har också gått starkt. Andra vinnare är teknikkonsulten Sweco och Husqvarna.

Guldets starka utveckling

Vad är då vinnare på råvarumarknaderna under 2016? Guldet är en klar vinnare efter flera år av dyster utveckling i flera år.

Hur ska börsåret sluta?

Men hur kommer då detta händelserika börsår att sluta? Vi har frågat några aktieexperter, fondförvaltare, daytraders och populära Shareville-användare om deras aktieval och förväntningar inför börsårets avslutning.

Joakim Bornolds portfölj på Shareville.

Joakim Bornold, Sparekonom på Nordnet

Jocke, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

– Jag är positiv, men det är en balansakt, svagare statistik och ökad politisk risk skulle kunna sätta krokben för börsuppgången.

Finns det några aktier som du tror kan överraska (positivt eller negativt) under hösten?

– Nej ganska svårt att plocka ut några specifika. men både Industri och Bank tror jag kan gå bra. Bankerna har haft det tufft med politisk risk, ett svagt europeiskt banksystem och regleringsiver att brottas med men om oron lugnar ner sig under hösten tror jag att de kommer värderas upp.

Gottodix portfölj på Shareville

Gottodix (topprankad Shareville-användare och ekonomibloggare)

Gottodix, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

-Vi är inte ur den stimulansstyrda swing trade-börsen ännu. Just nu är det en räntestyrd multipelexpansion. Den räcker för att plocka upp börsen till +10 inkl utdelningar i år men någon äkta bullmarket är det inte.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

-Svenska och amerikanska banker har vi överviktat. Lite inflation och minskad skuldoro gör susen. Tillväxtmarknader kan nog också behålla medvinden ett tag när allt fler väljer att ta risk för att få avkastning.

Ekka Lundin (daytrader och Twitterprofil, @ekkalundin)

Ekka, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

-Förhoppningarna som daytrader ligger i självklart att vi får en volatil höst, både i småbolag som i de större. Index har skvalpat utan en tydlig riktning under sommaren, men med bra volatilitet så mina förhoppningar är att det fortsätter. Jag förväntar mig också några bra IPOs under hösten.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

-Storbolagsnackisen är självklart Ericsson. Skulle de lyfta Leif som ordförande har den potential att återhämta en del av den stora nedgång aktien haft från början av -15. Vad gäller småbolagen är jag försiktig, småbolagsindex på ATH och det finns enorm riskvilja där. Där går jag varsamt framåt.

P/E-tal för Ericsson. Analytikerestimat från Inquiry Financial.

Madztrader (daytrader och Twitterprofil, @MadzTrader)

Madztrader, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

– Det måste komma ett rejält utbrott uppåt i volatilitet och med det en ok sättning. Men är tveksam om vi ser det redan i höst. Köpa dippar tills dess är nog rätt.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

– Jag tror någonting kommer hända i Ericsson, svårt att se att det inte bara skulle vara positiva grejer som kommer. Strategibeslutet i Maersk också spännande, en konglomeratepok på väg mot sitt slut.

Erik Lidén (insiderspecialist och fondförvaltare,  @Erik_Liden)

Erik, hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

-Förväntar mig att Stockholmsbörsen står lägre vid årsskiftet.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

-Tror det finns goda möjligheter att överraska positivt hos: Wilson Therapeutics, Nordic Leisure och Bonava. Jag tror också på fortsatt stark utveckling för guldproducenter.

Semafo, en av de svensknoterade guldproducenterna som utvecklats starkt senaste året.

Johan Thorén (förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning, @SmabolagsJohan)

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

-Marknaden får förnyad kraft och OMX stänger året på över 1500.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

Evolution Gaming. Grym tillväxt kommer snart att värderas upp igen.

Investerasmart (Twitterprofil med inriktning mot passiva investeringar, index och behavioral finance, @investerasmart)

Hur ser dina förväntningar ut inför avslutningen av börsåret 2016?

-Efter oväntade och stökiga rörelser efter Brexit står börsen och väger, men jag förväntar mig att det tar fart uppåt under det fjärde kvartalet som normalt sett är en stark period. En uppsida på runt 10 procent från dagens nivåer fram till årsskiftet är rimlig.

Finns det några aktier som du tror kan överraska antingen positivt eller negativt under hösten?

-Bland storbolagen kanske banksektorn kan få fart efter att länge ha gått trögt. Ständigt aktuella Fingerprint har goda förutsättningar att klättra vidare i takt med inkommande rapporter och ett ökat fokus på 2017. Bland mindre bolag imponerar Fortnox och Storytel med sina rapporter, kan fortsätta gå på starkt momentum. Globalt tror jag aktier på lågt värderade marknader som Grekland, Ryssland, Spanien och Polen får ett uppsving framöver.

/Finwire, som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-08-29 09:56

Märkligt att ingen av dessa “experter” nämner något om t ex Besqab,
Hansa Medical ellr Vitrolife, som alla stigit så kraftigt under året.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-08-29 10:37

Både Besqab & Vitrolife ligger i portföljen men de har ju som du nämner redan rusat på rätt bra. 🙂

Anonym
Anonym
2016-08-29 12:30

Citat: ” Jag tror någonting kommer hända i Ericsson, svårt att se att det inte bara skulle vara positiva grejer som kommer”
Ta bort dubbelnegationen så blir det:
” Jag tror någonting kommer hända i Ericsson, lätt att se att det bara skulle vara positiva grejer som kommer”,
Men är det det han menar ?