Hoppa till huvudinnehållet

5 sätt att skapa ordning i portföljen

Sommaren och semestern är lagda till handlingarna. Det är dags att återgå till verkligheten och det riktiga livet. Att göra lite nytta.

Jag som är relativt intresserad av sparande och investeringar kan inte slita mig från börsen och min portfölj ens under de mest kokande sommarveckorna. Jag håller enkelt koll via appen. Både på mitt eget sparande och på vilka aktier som är mest intressanta hos våra kunder just nu.

För den som inte tittar till portföljen på daglig basis är januari och augusti två månader då det kan vara klokt att göra en lite större genomlysning. Om du gör det har du relativt bra koll på ditt sparande och kan vara åtminstone ganska väl förvissad om att det lirar väl med dina mål och ambitioner. Tryggt, tycker de flesta.

Jag brukar säga att det finns fem saker du behöver göra vid dessa halvårsavstämningar. Nämligen:

Säkerställ att du är rätt allokerad.

Riskspridning är alltid en god idé. Då och då är det viktigt att se över sparandet, så att fördelningen mellan aktier, räntor, branscher och länder stöder din riskprofil och sparhorisont. Börsen har varit minst sagt volatil senaste halvåret och fördelningen kan snabbt ändras. Ring oss gärna om du vill ha hjälp.

Skapa bättre överblick.

Vem som helst skulle ha svårt att få överblick med sparande utspritt hos flera olika banker. Med alla besparingar på ett och samma ställe får du kontroll över helheten genom ett enda inlogg. Utmärkt tycker jag.

Men är det inte dumt att lägga alla ägg i samma korg, frågar någon. Jo väldigt dumt, om det gäller enskilda värdepapper. Men en väldiversifierad portfölj hos Nordnet är nästan alltid en god idé. Här hittar du allt du behöver veta om att flytta fonder och aktier till oss.

Sluta betala onödiga avgifter.

Visste du om att en 35-åring som flyttar ett pensionskapital på 500000 kr från en aktör som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i årsavgift kan spara in en halv miljon kronor*? Många av våra kunder har flera olika pensionsförsäkringar utspridda hos en rad olika aktörer. Som alla kostar pengar helt i onödan.

Ta reda på vad du har och om du kan flytta. Vi hjälper dig med det praktiska utan att ta en krona betalt.

Sänk dina ränteutgifter.

Bolånet är ofta en av hushållets största utgifter. Och det gäller att hålla koll på vad man betalar. Många av våra kunder vittnar om hur trötta de är på rabatter som försvinner och årliga omförhandlingar med banken.

När vi lanserade vårt bolån för fyra år sedan var vårt viktigaste kundlöfte att vi alltid skulle erbjuda en av marknadens förmånligaste räntor, utan förhandling. Det håller vi fortfarande. Vår allra lägsta ränta är så låg som 0,79 procent** – faktiskt billigast på marknaden.

Höj ditt månadssparande.

Går det bra nu? Höj ditt månadssparande och dra nytta av ränta på ränta-effekten. Jag önskar att alla visste vilket underverk den kan göra. Hos oss är det enkelt att starta, höja och sänka ett månadssparande. För det måste man också göra ibland, när livet kommer emellan.

Varför inte prova någon av de nya indexfonderna, som vi lanserade för bara några veckor sedan? USA, Europa, tillväxtmarknad och global. Till garanterat låga avgifter.

Jag skulle säga att våra kunder är unika när det kommer till att inspirera och lära av varandra. Det ser vi till exempel på Shareville – vårt sociala nätverk för sparande och investeringar. Om du har fler hösttips får du mer än gärna dela med dig i kommentarsfältet nedan.

Bästa hälsningar,

Martin

*Med en tjänstepension på 0,5 mkr vid 35 år och 6% i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 mkr om du sparar hos oss, jämfört med ca 2,4 mkr om du sparar hos ett bolag som tar 0,65% i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 0,5 mkr beror på att du hos det andra bolaget betalar ca 230 000 kr i avgifter.

**Avser effektiv ränta efter högsta möjliga ränterabatt (190906). För högsta rabatt krävs en belåningsgrad på max 60 % och minst 10 mkr i tillgångar hos Nordnet. Effektiv ränta utan rabatt för ett bolån på 1 mkr med en bindningstid på 3 mån och en löptid på 30 år är 2,04 %, vilket (förutsatt oförändrad ränta och utan hänsyn till ev. skatteavdrag) ger en månadskostnad om 1 700 kr och en total kreditkostnad om 1 612 000 kr. Bostadslånet kräver en kostnadsfri aktie- och fonddepå hos Nordnet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Andreas
Andreas
2020-09-03 15:13

Hej Martin,

Jag tycker att Nordnet är toppen men jag saknar verkligen verktyg för att göra portföljanalys. När kommer t ex funktioner för att göra fondportföljanalys, så att jag verkligen kan se vilken underliggande exponeringar som mina fonder har. En av era stora konkurrenter har en toppenfunktion för detta. Där går det att verkligen att städa portföljen. Jag ser direkt fördelning på geografi, bransch och företag, och i vilka fonder detta ligger.