Hoppa till huvudinnehållet

4 punkter för bättre jämställdhet

Att vara transparent betyder bland annat att ge er insyn. Ibland är vi stolta över det vi har att visa upp, och ibland är vi plågsamt medvetna om att vi behöver förbättra oss.

Det jag vill berätta om idag hamnar i båda kategorier. Jag vill prata om hur det står till med jämställdheten hos oss på Nordnet.

I veckan kom årets AllBright-rapport med ganska dystra siffror. Rapporten kartlägger jämställdheten i Svenska börsbolags ledningsgrupper och styrelser. Vi hamnade på den så kallade gråa listan, tillsammans med andra företag som varken är bäst eller sämst på jämställdhet. Det är ingen superrolig placering.

Därför ligger vi på ”AllBrights gråa börslista”

Vi jobbar mycket aktivt och medvetet med att öka jämställdheten på bolaget. Målet är förstås att öka andelen kvinnor i både styrelsen och högsta ledningen, men också på bolaget i stort. Vi har framförallt fokuserat på att öka andelen kvinnliga chefer totalt sett, och att rekrytera fler kvinnor på alla nivåer i företaget.

AllBrights rapport visar att vi behöver anstränga oss mer, och öka takten. Men jag tror på vårt förhållningssätt och vår plan.

Vår plan handlar inte om att förändra världen, eller om att vara politiskt korrekta. Vårt mål är att bli förstahandsvalet för sparande i Norden. För att komma dit behöver vi använda oss av all talang vi kan hitta, ha en bra sammansättning av människor och en arbetsmiljö där vi respekterar och lyssnar på varandra. Jag är övertygad om att en jämnare fördelning mellan könen ger oss bättre resultat som bank. Och att det skapar värde för våra kunder.

Så här jobbar vi

Grunden i vårt jämställdhetsarbete har vi sammanfattat i fyra punkter:

1. Utbilda ledningsgruppen i jämställdhetsforskning

2. Använda konkreta styr-kort för att mäta och följa upp ledningsgruppens medlemmar på olika jämställdhetsmål

3. Säkra en jämställdhetsplan med kvalitet och en handlingsplan för jämställda löner

4. Ha en strategisk successionsplanering – ledares tänkbara efterträdare av båda kön

Men det handlar om så mycket mer än att bocka av de fyra punkterna. Styrkorten till exempel är ju bara en mätning. Det som är helt avgörande är att agera på resultatet och att orka vara uthållig i en förändring. Det handlar också om att vi ska lära av varandra. Vad är det som gör att vissa delar av organisationen lyckas och hur kan andra ta efter?

När vi nu letar efter vår nästa CIO (Chief Innovation Officer), har vi aktivt försökt attrahera både kvinnor och män i vår kommunikation.  Vi tänker också aktivt på hur vi visar upp våra kvinnliga och manliga talanger på ett balanserat sätt, både internt och externt. Vi strävar efter att alltid ha både män och kvinnor bland slutkandidaterna när vi rekryterar.

Fler exempel:

  • Med appen ”GenderTimer” kan jag avslöja vilka som får prata mest på ett möte. Det ger en bra anledning att reflektera i efterhand, och chans att upptäcka skevheter som behöver åtgärdas.
  •  Vi följer upp statistik för sjukfrånvaro och vård av barn
  •  Vi mäter årligen hur kvinnor och män trivs med sitt jobb här på Nordnet och vi försöker belysa jämställdhetsaspekten i alla våra exitintervjuer

Vad säger siffrorna?

  • 38 procent av våra medarbetare är kvinnor
  • 31 procent av våra chefer är kvinnor
  • Kvinnorna i vår ledningsgrupp tjänar 112 procent av vad männen tjänar
  • Män och kvinnor känner lika stort engagemang på jobbet

Våra siffror är både bra och dåliga. De är bra eftersom de visar att vi har jobbat medvetet och fokuserat. Det såg betydligt skevare ut för bara ett år sedan. Men de visar också att det finns mer kvar att göra. Och att vi behöver fortsätta fokusera och jobba uthålligt för att bli ännu bättre.

Fler kvinnor i ledningsgruppen

En stor del av ansvaret ligger på mig. En av bristerna i mitt arbete är att vi ännu bara har 25 procent kvinnor i ledningsgruppen. Om vi ska bli mer jämställda i företaget i stort, behöver jag ha en mer jämnt fördelad ledningsgrupp. Det är ett av mina personliga mål för det här året. En jämställd ledningsgrupp fattar bättre beslut, enligt en mängd studier.

Uthålligt arbete framöver

I nästa års AllBright-rapport vill jag att vi har avancerat. Vi ska fortsätta att jobba enligt vår plan men försöka öka takten. Och vara uthålliga. Vi behöver springa fortare för att inte stå stilla i relation till omvärlden.

Håkan Nyberg
Vd, Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-07 08:45

112% av männens lön var intressant. För jag antar att din VD-lön borde dra upp männens snitt en del?

Anonym
Anonym
2015-03-14 07:32

Hej Peter, tack för din kommentar! Min lön är inte med i jämförelsen, men det kanske är intressant ändå!? / Håkan

Anonym
Anonym
2015-03-17 12:00

Great to see how transparent you are and how you work on gender equality! Let me first just clarify that I am a man (some think my namn is a girl’s name). Would be interesting to know as well how you actively work on diversity in general, not only gender diversity, given that more than 20% of the Swedish population has foreign backgrounds.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-17 17:00

Hi Sofiene, thank you for your kind words on our quest towards being a truly transparent bank. We believe in diversity in all shapes and forms and believe that differences are inherently good and creates added value. Internally, through the effect that it has on our corporate culture and externally through a wider perspective on product development as well as societal issues. However, we have found that gender equality is the primary area for us to tackle since we are, in relative terms, weaker in this regard. Furthermore, quantification on diversity in relation to ethnicity, sexual orientiation etc is a… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-18 14:21

Thank you Faraz for your answer. I agree that it can be tricky to measure diversity. A friend of mine applied for a job at Nordnet and was refused. He thought it it was due to his ethnical background. I have told him that he must be wrong, so I am glad that you have clarified your standpoint on this. BR/Sofien

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-18 14:52

It is truly unfortunate that your friend got that impression. Obviously, I don´t know anything about that particular recruitment process but we would never base a decision like that on ethnicity. Thank you for sharing this story with me Sofien – the fact that we left him with that feeling is not a good thing and we´ll need to do an even better job to avoid leaving applicants with this feeling going forward.

//Faraz Hashemzadeh

Anonym
Anonym
2015-03-17 20:28

Föreslår en kritisk granskning av bildvalet på webbplatsen. Framgångsrika sparare är utan undantag vita män i 35-årsåldern. Tråkigt för 59-åriga tanter som jag. Exkluderande.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-18 14:41

Hej AnneMarie

Tack för att du delar med dig av din åsikt – den är viktig för oss. Faktum är att vi planerar en översyn av alla våra bilder, och många av dem kommer att bytas ut under året. Mångfald och jämlikhet i bilderna vi visar upp på hemsidan kommer vara väldigt viktigt för oss i det arbetet.

Jag har också delat din kommentar med vår marknadschef som är ytterst ansvarig för det arbete vi ska göra med bildbyten.

Hälsningar,
Faraz Hashemzadeh

Anonym
Anonym
2015-03-19 15:49

“rapport visar att vi behöver anstränga oss mer”

Det är bra att ni erkänner problemet. Det är ju skandalöst att “kvinnorna i vår ledningsgrupp tjänar 112 procent av vad männen tjänar”.

ps. detta blogginlägg på finska (https:https://www.nordnet.fi/blogi/nelja-askelta-kohti-tasa-arvoa/18/03/2015/) har närvarande tre läsare som “gillar” och 29 som “ogillar”.