Börsen fortsätter att sura och har gjort det den senaste veckan. Varför?
Den utlösande faktorn var Donald Trumps tweet i söndagskväll om höjda tullar på kinesiska varor. Anledningen till detta hot är enligt den amerikanska administrationen att Kina försöker omförhandla villkoren i avtalet. Det vill Trump att Kina slutar upp med, annars avser han höja de 10-procentiga tullarna till 25 procent redan imorgon fredag. Att börsen reagerade kraftigt negativt beror till stor del på att det under våren kommit signaler om att förhandlingarna fortgår, och ett avtal har därför i princip blivit inprisat på börsen. Under veckan har förhandlingarna fortsatt, och en kinesisk delegation har rest till Washington. Resultatet av förhandlingarna vet vi ännu inte.
Menade Trump allvar med sitt hot?
I sin tweet var Donald Trump väldigt specifik kring procentsatser och summor, vilket gör det svårt att tro att det handlade om stundens ingivelse. Givetvis har han sin stab bakom sig i detta. Men som många spekulerat kring så kan det också vara ett sätt att skaffa sig överläge i förhandlingarnas slutskede. Dessutom kan presidenten se en möjlighet att bättra på sitt varumärke som en ”tuff” och hård president och förhandlare. Han har stärkts med en börsuppgång i ryggen, så därför är det ett bättre läge för Trump att gå ut hårt nu jämfört med i början av året.
Vad händer om parterna inte kommer överens?
Eftersom det kan handla om en förhandlingstaktik från Trumps sida så behöver det här inte betyda att det är skarpt läge. Donald Trump inser naturligtvis också att amerikanska företag förlorar stort på ett utdraget handelskrig. För att kunna exportera varor behöver de importera komponenterna i varan – från Kina. Tullar gör också varor dyrare för amerikanska konsumenter, varav många naturligtvis tillhör Trumps kärnväljare. Inom vissa branscher har dock tullarna fått effekt – amerikansk stålindustri har exempelvis fått ett uppsving.
Än så länge har Kina agerat avvaktande. Skulle USA dock införa tullar från och med imorgon skulle det dock kunna skada förhandlingarna allvarligt. I förväntningarna ligger ändå att man når ett handelsavtal före halvårsskiftet, men det är förstås högst osäkert. Och då finns ytterligare fallhöjd.
Bör man vara beredd på en tristare börs?
Ja, det bör man vara efter en så kraftig uppgång, särskilt i ett läge där konjunktursignalerna fortsätter att försämras. Med det sagt så behöver inte en tristare börs betyda en krasch. Fortfarande har aktiemarknaden centralbankernas låga räntor i ryggen. Så länge det läget råder bör börsen tuffa på helt okej, eftersom alternativen till aktier är få. Men hur känslig börsen egentligen är för ränteförändringar syntes inte minst i förra veckan, då Fed-chefen Jerome Powells tal tolkades som mer hökaktigt än väntat. Marknaden har i princip redan prisat in en räntesänkning, men Powell signalerade att en sådan inte ligger nära. Håll koll på centralbankernas retorik – och inte bara Donald Trumps twitterkonto – om du vill försöka spå börsens utveckling framöver, med andra ord.