4 643 miljarder i fonder

I princip alla svenskar äger fonder, flesta via pension men också väldigt många privat. Jag kollar in smarta tips för att placera fondkapitalet rätt.

Svenskarnas fondsparande på 4 643 miljarder

Jag bjöd i Gustav Sjöholm från Fondbolagens förening för att ge oss lite smarta fondtips. Enligt bilden nedan har svenskarna köpt nya fondandelar för totalt 7,8 miljarder under april månad fördelat enligt följande kategorier.

Aktiefonder har varit populärast och utgör 7,7 miljarder. Sedan årsskiftet är det totalt 9,2 miljarder som sparats i aktiefonder. Så stor del av aktiefondköpen har skett först nu när börsen toppat ur.

Den kategori som ändå fått mest nettoköp under året är långa räntefonder. Hela 12,6 miljarder har sparats i långa räntefonder. Samtidigt har -4,7 miljarder nettosålts i korta räntefonder. Fondspararna tror på fortsatt lågränteläge där räntan inte tycks stiga. Då borde långa räntefonder ge en bättre avkastning än de korta.

Nettoköp i aktiefonder

Aktiefonder är fortsatt populärt, men det är inte svenska aktiefonder. Under 2019 så har man nettosålt i kategorin Sverige. Största nettoköp posten ligger i Global, på hela 10 miljarder.
De två kategorierna som lockar flest fondsparare är Globalfonder och Branschspecifika fonder. Globalfonder är rimligt i och med skakig börs så risksprider sig många för att klara av den kommande avmattning vi står inför.
Branschfonder är en samlingskategori där man hittar mer nischade fonder så som läkemedels- eller teknikfonder.

Längst ut till höger ser du den totala fondförmögenheten och då blir det ännu mer uppenbart att globalfonder är det som lockar. Hela 1 100 miljarder ligger investerade i globalfonder och det är fortfarande många sparare som har kvar exponering mot Sverige.

Jag var lite förvånad att inte fler hade stoppat in tillväxtområdena i Asien. Väldigt lite kapital är fortfarande i Asienfonder om man sätter det i relation till övriga kategorier. Undrar om det beror på låg tilltro till området eller bara kort och gott okunskap om området.

Kolla in klippet ovan för att höra mer om hur Gustav resonerar kring statistiken. Hur gör du själv med fondsparandet, har du ungefär samma som alla andra eller sticker du ut? Dela gärna din fondtankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-06-02 21:04

Ja har inte mycket utländska fonder. Kanske 4 % av allt ja äger. Har mest svenska aktier. Men lever inte alltid som man lär. Ja borde har 25 % i utländska fonder minst.

Anonym
Anonym
2019-06-03 07:40

Hur kan ”varav indexfonder” ha ett högre belopp än summa aktiefonder, under nettosparande?

Anonym
Anonym
2019-06-03 08:55

Hur tittar man på klippet som du hänvisar till i texten???

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-06-03 09:05

Hej, du hittar en video i botten av inlägget.