Hoppa till huvudinnehållet

340 miljoner att spara på att rata dolda indexfonder

340 miljoner kronor. Så mycket kan svenskarna spara per år genom att de fyra största dolda indexfonderna och istället välja en genomsnittlig ren indexfond.

Jag har roat mig med att gå igenom de aktivt förvaltade Sverigefonder som finns på marknaden, och har hittat de största fonderna som kan misstänkas vara dolda indexfonder.

Dessa är:

Folksam LO Sverige

AMF Aktiefond Sverige

Swedbank Robur Sverigefond

Länsförsäkringar Sverige Aktiv

Dessa fyra fonders nyckeltal active share och tracking error lever inte på långa vägar upp till de krav man bör kunna ställa på fonder som kallar sig för aktivt förvaltade.

Enligt ESMA bör äkta aktivt förvaltade fonder ha tracking error över 4 och active share över 60. Dock, anser organisationen att det för mindre aktiemarknader (dit den svenska kan räknas) kan vara lämpligt att istället ha ett tracking error på 3 och active share på 50 som riktlinjer.De fyra fonderna jag har tittat på lever inte upp till något av dessa krav.

Omotiverade avgifter

Jag har, utifrån dessa fyra fonders årliga avgifter, räknat på hur mycket spararna betalar för denna ”aktiva” förvaltning. Eftersom de fått en passiv förvaltning, sett till dessa nyckeltal, hade de lika gärna kunnat välja en ren indexfond, till en lägre avgift. Därför har jag jämfört summan spararna betalar per år i avgift idag för de här fyra dolda indexfonderna, med vad de hade kunnat betala om de istället valt rena indexfonder (med en avgift på i snitt 0,3 respektive 0,2 %).

Enligt mina beräkningar hade spararna kunnat spara drygt 340 miljoner kronor – per år – i lägre avgifter genom att välja en genomsnittlig indexfond istället för dessa fyra dolda indexfonder. Hade de valt några av de billigaste indexfonderna, med 0,2 procent i avgift, hade de kunnat spara ännu mer – hela  440 miljoner kronor i avgifter. Per år. 

Det här visar faran med dolda indexfonder. Man får inte det man betalar för och man hade kunnat få det man i själva verket får betydligt billigare, alltså genom att välja en regelrätt indexfond. 

Fyra misstänkta dolda indexfonder

Folksam LO Sverige

Tracking error: 1,7 %*

Active share: 28,5 %*

Förmögenhet: 42 mdr*

Årlig avgift: 0,4 %

Så mycket betalar spararna i årlig avgift: 168 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,3 %): 126 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,2 %): 84 miljoner kronor

*Från halvårsredogörelsen 2019

AMF Aktiefond Sverige

Tracking error: 1,38 %

Active share: 42 %

Förmögenhet: 34 mdr

Årlig avgift: 0,4 %

Så mycket betalar spararna i årlig avgift: 136 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,3 %): 102 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,2 %): 68 miljoner kronor

Swedbank Robur Sverigefond

Tracking error: 2,5 %

Active share: 46 %

Förmögenhet: 14 mdr

Årlig avgift: 1,25 %

Så mycket betalar spararna i årlig avgift: 175 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,3 %): 42 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,2 %): 28 miljoner kronor

Länsförsäkringar Sverige Aktiv

Tracking error: 2,1

Active share: 42 %

Förmögenhet: 12 miljarder

Årlig avgift: 1,37 %

Så mycket betalar spararna i årlig avgift: 164 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,3 %): 36 miljoner kronor

Möjlig årlig avgift (vid 0,2 %): 24 miljoner kronor

Totalt betalar spararna i dessa fyra fonder 643 miljoner kronor i avgifter på ett år.

Hade de istället valt indexfonder med en avgift på 0,3 procent hade summan blivit: 306 miljoner kronor. Därmed betalar spararna idag: 337 miljoner för mycket i avgift till dessa fyra fonder – per år.. Hade spararna valt indexfonder med en avgift på 0,2 % (de finns) så hade spararna istället betalat: 204 miljoner kronor i avgifter per år. Det innebär att spararna hade kunnat spara 439 miljoner kronor per år.

Fotnot: Nyckeltalen är tagna ur fondbolagens årsberättelser för 2018, om inget annat anges och avser 2-årssnitt. Uppgifter om fondförmögenhet och årlig avgift är hämtade från Morningstar och fondernas årsberättelser. 

Svenska Dagbladet uppmärksammar mina beräkningar i en artikel här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm