Hoppa till huvudinnehållet

“30 guldkorn bland Europas 8 000 småbolag”

Detta inlägg är marknadsföring.

MARKNADSFÖRING FRÅN LANNEBO FONDER

Nya fonden Lannebo Europa Småbolag lanserades i oktober. Varför är europeiska småbolag intressanta att investera i? Och vilka risker utgör det amerikanska valet?

Förvaltarna kommer närmast från SEB där de i 10 år ansvarade för bankens europeiska småbolagsfond som hade 5 stjärnor hos Morningstar på 3, 5 och 10 års sikt, vilket är ytterst ovanligt. Carsten Dehn och Ulrik Ellesgaard har med sin långa erfarenhet arbetat fram en strikt process för hur de hittar kvalitetsbolagen med störst potential.

”För att maximera värdet av vår process måste vi vara i en miljö där aktiv förvaltning är självklar. Därför har vi valt att arbeta för Lannebo Fonder. Vi följer inte index och vi viktar inte mot specifika sektorer eller regioner. Vår portfölj är ett resultat av de aktier vi aktivt väljer ut och följer. Vi träffar alltid bolagsledningarna och vi investerar långsiktigt, helst på 3 år. En viktig del i vår investeringsprocess är att undvika ”minor”. Att hålla sig borta från dåliga investeringar är ofta lika viktigt som att hitta bra sådana”, säger Carsten Dehn.

Av Europas 9 000 börsnoterade bolag är 8 000 små- och medelstora bolag. Men de står endast för 9 procent av det totala börsvärdet. Därmed är de små- och medelstora bolagen inte lika hårt analyserade av andra (marknaden är ”ineffektiv”). ”Med vår modell för att hitta investeringsidéer kan vi finna kvalitetsbolag med tydligt fokus, hög intjäning och starka positioner, som är undervärderade. Det gör att vi på sikt kan skapa överavkastning i förhållande till index. Och generellt sett har Europas småbolag haft högre avkastning, de senaste tre åren har de haft en årlig avkastning på 12 procent, jämfört med storbolagens 6 procent*. Småbolagen har en något högre risk, men givet riskjusterad avkastning är de en mycket intressant tillgångsklass”, säger Ulrik Ellesgaard.

Och på tal om risk finns förstås omvärldshändelser som påverkar.

”Vi har exempelvis hög vaksamhet på Storbritannien på grund av Brexit. Men som aktiva förvaltare, fokuserar vi på bolagen och deras förutsättningar att klara effekter av politiska svängningar.”

Hur hanterar då förvaltarna det amerikanska presidentvalet?

”Vi bibehåller full investering i europeiska småbolag som vi värderar högre än marknaden och håller oss konsekvent till vår investeringsfilosofi under hela valperioden. Om Hillary Clinton vinner, räknar vi med att marknaden tolkar det positivt, även om vissa sektorer kan få försämrat sentiment, t.ex. läkemedelsbolag. Om det osannolika inträffar att Donald Trump vinner, finns risker för handelshinder som kan påverka exportintensiva bolag”, avslutar Carsten Dehn.

 

* Per 30 sep 2016

Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer