Hoppa till huvudinnehållet

3 vinstvarningar som gav stora avtryck

Tre vinstvarningar som gav stora avtryck

Inför varje rapportsäsong brukar några bolag släppa vinstvarningar, det vill säga att de varnar för att vinsten blir sämre än vad de förväntat sig. Det finns också så kallade omvända vinstvarningar, som innebär att vinsten blir högre än förväntat. Inför rapportsäsongen för det andra kvartalet är det tre svenska börsbolag som har utmärkt sig med vinstvarningar som givit ett tydligt negativt avtryck i aktiekurserna. Det är Betsson som vinstvarnade den 28 juni, Intellecta den 1 juli och Doro den 6 juli.

Betsson

Spelbolaget Betsson chockade marknaden med sin vinstvarning den 28 juni. Bolaget förväntar sig intäkter på mellan 920 och 945 miljoner kronor och ett rörelseresultat på mellan 140 och 175 miljoner kronor i andra kvartalet. Det innebär att intäkterna blir mellan 7 och 10 procent lägre än analytikernas förväntningar enligt Inquiry/SIX och rörelseresultatet blir hela 25 till 40 procent lägre än konsensus.

“Lägre sportboksintäkter och ofördelaktiga valutafluktationer”

Vinstvarningen fick ett mycket surt mottagande då bolaget hade svårt att förklara riktigt vad avvikelsen berodde på. Betsson uppger att lägre intäkter från sportboken och ofördelaktiga valutafluktuationer påverkade intäkterna och resultatet negativt i andra kvartalet. Intäkterna är lägre än förväntat på grund av lägre omsättning på ett flertal marknader, samt förluster på en strategisk marknad. Bolaget har även stängt ett antal europeiska marknader under de senaste tolv månaderna, som en följd av en mer konservativ hållning avseende vilka länder spelare accepteras från.

– April och maj var utmanande månader för oss vad gäller sportboksmarginalen, men juni har börjat bättre och aktiviteten är i linje med vad vi förväntat oss. Det starka inflödet av nya kunder under fotbolls-EM 2016 kommer att gynna oss framöver, kommenterade vd Ulrik Bengtsson.

Den svaga utvecklingen i april och maj var dock inget som nämndes när bolaget höll kapitalmarknadsdag den 26 maj. Betsson fick också kritik för att vinstvarningen kom lägligt mitt i mätperioden för ledningens optionsprogram. Kursfallet innebär att ledningen kan tjäna på vinstvarningen om aktien återhämtar sig genom att jämförelsetalen för aktiekursen blir enkla att slå.

Unibet har nu 90 procent högre börsvärde

Aktien rasade med 26 procent på vinstvarningen och handlas nu 29 procent lägre än före vinstvarningen. Betsson hade redan före vinstvarningen haft en svag utveckling i år och noteras nu för ett kursfall på 55 procent sedan årsskiftet. Det är tredje sämst på börsen, bara Venue Retail och Anoto har gått sämre. Det är också en ovan situation för Betsson som under många år varit en riktig kursraket på börsen. Huvudrivalen Unibet har också tappat rejält på börsen i år men har ändå lämnat Betsson på efterkälken. Det är intressant att Unibet nu har ett börsvärde som är nästan 90 procent högre än Betsson. Bolaget släpper sin delårsrapport om två veckor den 21 juli.

Intellecta

Intellecta, som kan betecknas som en digitaliseringskonsult, varnade för att bolagets amerikanska verksamhet inom affärsområdet Digital uppvisar en signifikant minskning av tillväxttakten under andra hälften av andra kvartalet. Det ger en negativ resultatpåverkan i andra kvartalet och väntas även inverka negativt på resten av året.
Intellecta kommer därför inte att kunna nå sina tidigare finansiella mål för 2016.

Det handlar om innehållshanteringssystemet Drupal, där uppgraderingen från version 7 till 8 släpar efter förväntningarna. Bedömningen är att uppgraderingen till den nya versionen av Drupal kommer att generera ökad efterfrågan mot slutet av året och i början av 2017 och att den amerikanska verksamheten då kan återgå till en hög tillväxttakt. Den europeiska verksamheten inom Digital utvecklas enligt plan.

Intellecta spår att rörelseresultatet i andra kvartalet blir något sämre än eller ungefär i nivå med samma kvartal i fjol då resultatet blev 4,2 miljoner kronor. Delårsrapporten släpps den 22 juli. Aktie föll med drygt 14 procent på vinstvarningen och har sedan dess tappat ytterligare. Den handlas nu 23 procent lägre än före vinstvarningen.

Doro

Doro, som utvecklar telekomprodukter och tjänster riktade till seniorer, varnade för att resultatet för det första halvåret blir lägre än förväntat. Bolaget sänker därför sin prognos för helåret. Den tidigare prognosen angav att omsättningen och resultatet för 2016 förväntades att öka. Bolaget räknar nu med att resultatet blir något lägre än 2015, men att försäljningen fortfarande kan förväntas vara högre än i fjol.

Bolaget anger att problemen finns inom affärsområdet Care, vilket också leder till att Doro Cares vd Ulf Lindsten tvingas lämna bolaget. Försäljningen inom Doro Care i Sverige fortsätter att vara dämpad till följd av ett överklagande av ett nytt ramavtal med SKL:s inköpscentral. SKL står för Sveriges Kommuner och Landsting. Problemet tyngde även utvecklingen i det första kvartalet och har alltså inte blivit löst i andra kvartalet heller. Det ger en signifikant negativ påverkan på rörelseresultatet i andra kvartalet likhet med föregående kvartal.

Doros aktie föll med knappt 10 procent på vinstvarningen och handlas nu 13 procent lägre än före vinstvarningen. Delårsrapporten släpps den 11 augusti.

Henrik Öhlin,
Nyhetsbyrån Finwire, som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer