Hoppa till huvudinnehållet

3 snackisar på nordiska börsen

Inledningsvis på året har det varit bra fart på såväl svenska börsen som våra grannländers börser. Det är lätt att man blir hemmablind så här kommer en uppdatering om 3 aktier det snackats mycket om.

DNO går starkt på stigande oljepris

Oljepriset (Brent) har rört sig från under 55 dollar per fat strax innan årsskiftet till omkring 62 dollar idag. Det är en uppgång på ca 15% sedan årsskiftet.

Norska olje och gasbolaget DNO har haft en flygande kursstart under 2019 som ett resultat av detta. Aktien toppar kursutvecklingen sedan årsskiftet bland de nordiska storbolagen.
Bokslutet visade fördubblad omsättning, men EBITDA föll med ca 15%. Stort fokus på investeringar under fjolåret som dragit ner resultatet men klart ökat produktionen. 128 000 fat olja per dag (bopd) har varit genomsnittliga produktionen under januari 2019 jämfört med helåret 2017 där låg produktionen på 113 533 bopd.

Läs mer och handla DNO på Nordnet här.

Det ska bli spännande att följa både DNB och övriga aktier i sektorn. Kommer oljan att fortsätta stiga kan det ge ytterligare lyft.

Norwegian går istället tungt på oljepriset

Norska flygbolaget Norwegian har haft en tuff start på året. Aktien är ner nästan 40 procent sedan årsskiftet. Stigande kostnader tvingade ledningen under mellandagarna att annonsera ett besparingsprogram på 2 miljarder norska kronor under 2019.

För någon vecka sedan meddelade bolaget att EBITDA resultatet för 2018 landar på -2,2 miljarder NOK. Samtidigt annonserar man nu en fult ut garanterad nyemission på 3 miljarder NOK. Det var nödvändigt för att få hålla bolaget levande. Det ska bli väldigt spännande att följa bolaget under 2019 teman att hålla koll på är: Fler budrykten som kanske realiseras? Får man ordning på ekonomin och ger besparingsprogrammet den effekt man vill uppnå.

Läs mer och handla Norwegian på Nordnet här.

Lösa upp penningtvättsknuten i Danske Bank?

Året 2018 blev ett jobbigt år för Danmarks största bank. Slutnotan för penningtvättshärvan blir kostsam och ännu har man betalat i form av halverad aktiekurs under fjolåret.

Frågan många ställer sig nu är ju om det är en befogad aktiekursutveckling. Bolaget har inte halverat varken omsättning eller slutliga resultatet. Med det sagt ska man inte underskatta konsekvenserna men marknaden har en tendens att överreagera. Ännu har dock aktien inte visat några tecken på återhämtning och är ner ca 5 procent sedan årsskiftet. Det ska bli spännande att följa företaget under 2019. Teman värda att hålla utkik efter i Danske bank är: Hur väl man kan kapitalisera på stigande räntor? Kommer man fortsätta plocka marknadsandelar här i Sverige? Vad kommer slutnotan att landa på kring penningtvättshärvan.

Läs mer och handla Danske Bank på Nordnet här.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer