Hoppa till huvudinnehållet

3 kursraketer inom förnyelsebar energi (+Analytikerkommentarer)

Intresset för bolag som inriktar sig på innovativa lösningar inom området förnyelsebar energi har ökat markant under de senaste åren. Scatec Solar, NEL och SaltX är några bolag inom denna kategori som ökat sitt ägarantal kraftigt hos oss under 2019. Samtliga återfinns just nu också på topplistan över de mest handlade aktierna hos oss.

Vad är de som lockar? Och hur tänker analytikerna?

Scatec solar, Upp 260 % på tre år, Samt 180 % ökning i antal ägare i år

Den norska solenergiproducenten Scatec Solar, som utvecklar, bygger och driver solcellsandläggningar runtom i världen, har väckt stort intresse bland våra sparare.

Sedan årsskiftet har antalet ägare i Scatec Solar ökat med runt 180 procent hos oss. Detta hänger såklart också ihop med att aktien haft en skimrande kursresa med en uppgång på 260 procent på tre år, varav 30 procent bara under de senaste tre månaderna.

Analytikerkommentar (Börsplus)

Så här tänker analystjänsten Börsplus, som även har en portfölj och profil du kan följa på Nordnets sparnätverk Shareville, om bolaget:

”Solkraft håller väldigt snabbt på att bli ett väldigt konkurrenskraftigt energislag. Kostnaden för utrustning har fallit 90% på 15 år och under samma tid har den årliga installerade kapaciteten ökat med 100 gånger. En god spiral med andra ord. Scatec Solars affärsidé är att projektera, bygga, driva och äga solkraftverk i Afrika, Asien, Östeuropa och Latinamerika. I dagsläget omsätter man cirka 2 miljarder NOK och växer väldigt snabbt.”

”Ingen enskild del är särskilt märkvärdig men Scatec har fått ihop helheten på ett imponerande sätt. Steg ett är projektering och finansiering där Scatec syr ihop ägare och banker i fristående projektbolag där Scatec med en kapitalinsats på cirka 15% ändå kontrollerar cirka 60% av ägandet. Det är alltså hög hävstång men varje projekt är riskmässigt inhägnat och utan borgensåtaganden från moderbolaget. Nästa steg är att bygga solkraftverket och sedan driva det under decennier framåt. Scatec ansvarar även för bygge och drift tar ut goda marginaler längs vägen. Scatec verkar ha konkurrensfördelar inom know-how, finansiering och inköp.”

”Den stora lockelsen med aktien är den enorma tillväxt som Scatec har i sikte” – Börsplus.

”Den stora lockelsen med aktien är den enorma tillväxt som Scatec har i sikte. Med en stark historik och en välfylld pipeline av framtida projekt så blir trovärdigheten rätt hög i Scatecs mål att till slutet av 2021 dubbla GigaWatt-kapaciteten som är installerad eller under konstruktion.”

“Aktien är dock klurig att bedöma efter en kraftig uppgång som värderar firman till 14 miljarder NOK. Givet att avkastningen på eget kapital inte blir enorm så krävs väldigt mycket tillväxt för att motivera ytterligare kursuppgångar. Redovisningen är supersnårig med massvis av delägda dotterbolag med stora skulder och stora kapitalrörelser fram och tillbaka. Det är dock en trygghet i sammanhanget att Scatec har ett gediget ledningsteam med lång erfarenhet och stort aktieägande.”, skriver Börsplus.

Läs mer och se bolagsfakta om Scatec Solar här.

NEL – Dubblering av antal ägare och kursen upp 60 procent i år

Ett annat bolag som rönt stort intresse bland våra och många andra sparare är det norska vätgasbolaget NEL. De är också med på topplistan över de mest handlade aktierna hos oss och antalet ägare har nästan dubblats (Från 7.342 upp till 14.443) sedan årets början. Kursen har i sin tur stigit över 60 procent i år och på tre år är aktien upp ca 200 procent.

Så här går tankarna från Börsplus om NEL:

”Det är inte så omtalat i Sverige men i den internationella och seriösa miljödebatten ses vätgas (hydrogen) som en viktig pusselbit för att bygga mer hållbara energisystem. Via så kallad elektrolys kan vätgas produceras av endast el plus rent vatten. Vätgas ses därför som ett effektivt sätt att fånga upp överskottsel från sol- och vindkraft. Vätgas är ett väldigt energirikt ämne och kan också användas i så kallade bränsleceller. Vätgas är också väldigt explosivt vilket var en realitet i somras efter en explosion i Norge på en gasstation med utrustning från NEL. Aktien rasade så klart men har nu återhämtat det mesta och på tre års sikt är aktien +200%”, skriver Börsplus och fortsätter:

”NEL omsätter cirka 500 MNOK och gör förluster på cirka -200 MNOK per år. Nästa år beräknas omsättningen bli 800 MNOK med en halverad förlust. Kassan är välfylld och trots sommarens vätgasexplosion är framtiden ljus enligt ledningen. Marknaden håller med. Börsvärdet är nära 10 miljarder NOK. Vi gillar inte att insiderägandet är lågt och att det saknas tydliga storägare. Vätgas förtjänar en stor roll i framtidens energisystem men det bär alltid lite emot att se företag som säljer sina produkter med negativ bruttomarginal. Å andra sidan kan man lätt tänka sig att det finns ett strategiskt värde i NEL för någon presumtiv global jätte som vill förvärva sig till en position inom vätgas eller bränsleceller.”

Läs mer och se bolagsfakta om NEL här.

SaltX – Mest omsatt och +150% på tre månader

Ett tredje bolag som rönt extremt stort intresse bland både våra sparare och mer aktiva traders är det First North-noterade SaltX Technology, som ” utvecklar och säljer en patenterad energilagringsteknologi,”.

Åsikterna om SaltX går vitt isär och aktien har har haft en mycket volatil resa på börsen. De senaste tre månaderna har aktien stigit 150 procent och i oktober har aktien hittills varit den mest omsatt av alla hos oss. Den senaste tidens uppgång kommer bland annat i spåren av positiva besked kring bolagets samarbete med Vattenfall i Tyskland.
Vad gäller antalet ägare i SaltX hos oss har det minskat med cirka 10 procent sedan årets ingång (Ned från 4983 till 4508).

Mer läsning: ”Rusning i småspararhoppet – aktien upp 26 procent” – DI

Läs mer och se bolagsfakta om SaltX här.

Analytikerkommentar

Vad gäller SaltX har Börsplus, till skillnad från många av våra sparare, sedan länge haft en pessimistisk syn på bolaget. Så här tänker de idag.

”Börsplus har flera gånger skrivit väldigt negativt om SaltX med start i augusti 2017 när börsvärdet var 2,2 miljarder kronor och aktien stod i 37 kronor. Vår starkt sammanfattade tes var att bolaget hade brist på äkta framgångsbevis och istället levde på att pumpa ut halvsanningar. Därefter har verkligheten hunnit ifatt SaltX. VD Karl Bohman fick sparken och alla ouppfyllda framtidslöften utom ett (storskalig energilagring i nanocoatat salt) är nedskrivna till noll.”

”Den nya VD:n ger ett mer seriöst intryck… Men kassan börjar sina.”

”Den nye VD:n ger ett mer seriöst intryck och pilotanläggningen i Berlin är äntligen igång med okej resultat. Men nu börjar kassan sina. Igen. Kombinationen dags för nyemission, mer seriös VD och ägare med orealistiska förväntningar är dock farlig. Risken för kursras är stor.”

Hur går dina tankar om dessa och andra bolaget inom förnyelsebar energi? Lämna en kommentar nedan.

Åsikter om respektive aktie från Börsplus är analystjänstens egna.

Vill du läsa Börsplus samtliga analys hittar du dem på www.borsplus.se. Med koden RABATT15% får du 15% rabatt. Är du kund på Nordnet Private Banking får du 50% rabatt om du mejlar privatebanking@nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-14 18:29

Hej! Tack för bra genomgång. Vore kul att höra om er syn på Azelio.

Mvh Ivan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-10-15 09:11

Hej Ivan, Tack för feedback. 🙂 Vi ska skicka vidare det uppslaget till Börsplus som gjort analysdelen. Mvh Johan