3 heta branscher just nu

Det finns många områden och branscher som är intressanta för en investerare när man letar efter nästa stora raket. I det här inlägget ska vi titta närmare på tre heta branscher som det talas mycket om på börsen; nya sätt att underhållas, artificiell intelligens, ökad efterfrågan på bra mat.

Teknologi

Internet’s födsel har fört med sig större förändringar än vad vi någonsin kunnat tro. Ett videosamtal från andra sidan planeten, WiFi på din transatlantiska flygresa och konstant tracking av din hälsa rakt ner i smartklockan är några av sakerna vi tar för givet idag. Idag heter storbolagen Google, Apple eller Amazon och är definierade av sin tekniska innovation.

AI, fintech och blockchain är dagens buzzwords som teknologiföretagen bygger sina lösningar kring. Applikationsområden tycks vara oändliga och optimismen kring teknikens utveckling är stark. När bolag som Google säger att strategin i all produktutveckling kallas “AI-first” så vet man att detta är helt klart något som tas på fullaste allvar.

Hållbar mat

En ökad medelklass i världen ställer om konsumentbeteéndet på marknaden. Efterfrågan på ekologiskt odlad mat ökar och vi blir mer medvetna om våra val och vilket fotspår det lämnar för nästa generation. Konsumentbolag som står rustade för denna förändring och kan möta dagens höga krav till konkurrenskraftiga priser blir morgondagens vinnare. Köttet målas som en bov i miljöfrågan, istället vill man få sitt protein genom fisken. Norska marknaden med världsledande bolag som Marine Harvest, Leroy Seafood och Bakkafrost för att nämna några får strålkastarljuset på sig.

Hållbarhet sträcker sig givetvis längre än bara maten vi stoppar i oss. Ökade krav på hållbar energi, miljövänliga bostäder och skonsammare transportmetoder förändrar många branscher och bolag idag. Den som är anpassningsbara för nya tider och nya krav är de som kan avancera och vara framtidens ledare.

Underhållning 

Linjär TV och brädspel går en tuff framtid till mötes när tekniken förändrar vårt sätt att underhållas. När du vill sträckkolla din favoritserie en söndag så kan du själv styra din tablå i Netflix. VR-headset får magen att kittlas i en omtumlande berg- och dalbanetur hemma i soffan. Mobilen är din ständiga vapendragare och en app bort finns dejting, casino eller bara möjligheten att kasta iväg arga fåglar – på dina villkor, när du vill, dygnet runt.

När tekniken möter verkligheten uppstår det en extra gnista. Pokemón kan fångas i din egna bakgård och du kan direkt i mobilen ta fram senaste IKEA-soffan för att se om den passar i just ditt vardagsrum med augmented reality (AR). Den gemensamma nämnaren är tillgänglighet och för investeraren börjar det vattnas i munnen. Användare som ständigt söker ny underhållning. Där ett köp bara kräver att du skannar fingertoppen mot din smartphone för att fullfölja betalningen. Underhållning tas på största allvar för bolag som Netflix, Disney eller Time Warner och den som kan få dig att kännas berörd får din uppmärksamhet.

Några tankar kring omvärldstrender just nu. Vilka trender ser du och vad har jag missat? Vilka företag är på din radar som du tror blir morgondagens vinnare? Dela gärna dina tankar här nedan.

/Alexander

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-07 16:57

Guld kan aldrig vara fel!