Hoppa till huvudinnehållet

3 fördelar med att samla ditt sparande

Brist på kontroll och överblick när det kommer till ekonomi och sparande gör ingen glad. Att ha pengarna utspridda hos flera olika aktörer är vanligt – men kanske inte så klokt?

När det kommer till pensionssparande träffar jag ofta kunder och andra som inte orkar bry sig. När jag skrapar lite på ytan hittar jag ofta förklaringen i just det: Brist på överblick, ingen kontroll.

Det finns många initiativ på marknaden som syftar till att fylla detta tomrum. Se till exempel på minpension.se. Den oberoende sajten som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen på marknaden. Full koll på pensionen bara genom ett knapptryck. Jag rekommenderar alla som tycker att pengar imorgon är lika viktigt som pengar idag att göra den läxan.

Ett annat initiativ är Tink som vi på Nordnet sedan en tid tillbaka samarbetar med. Det betyder att du numera kan se din samlade ekonomi, när du loggar in på nordnet.se.

Det där med alla ägg i samma korg

Men är det inte dumt då – att lägga alla ägg i samma korg? Självklart ska du ha ett sparande utspritt mellan olika tillgångsslag, branscher och länder. Det är hörnstenen när det kommer till långsiktighet och stabilitet.

Men att samla ihop dina konton och depåer hos en bank är faktiskt tvärtom förenat med tre viktiga fördelar:

  1. Du får koll på din ekonomi

Det är här allt börjar. Den som vet vad den har får koll och kan smarta kloka långsiktiga beslut. Det är inte svårare än så.

  1. Det är enklare att diversifiera sparandet

Ett väldiversifierat sparande är ett sparande som är fördelat mellan olika tillgångsslag, länder och marknader. Det är ett sparande som skapar trygghet och stabilitet. Självklart är det enklare att säkerställa ett väldiversifierat sparande med investeringarna på samma ställe.

  1. Det kan ge dig bättre bolåneränta

På Nordnet har vi skapat ett bolån som ger dig lägre ränta ju mer sparande du har hos oss. Vi räknar in alla dina fonder, aktier, pensionskonton och företagsdepåer. Vi resonerar helt enkelt så, att ju mer kapital du har, desto tryggare låntagare är du.

Så här jobbar jag. Hur tänker du? Trivs du bäst med dina besparingar under samma tak – eller gillar du att spara hos flera banker? Vi är alla olika.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-05-09 07:26

Ja gillar att spara på flera banker. Plocka russinen ur kakan. Ingen bank är bäst på allt. På Avanza får ja tex gratis courtage. Det får ja inte på Nordnet. Man kan också köra med tex en courtage klass på Nordnet tex 69 kr per affär. Och min 1 kr per courtage på Avanza.

Anonym
Anonym
2018-05-09 15:29

Försöker inte du säga att ju fler kunder och pengar ägarna har på Nordnet. Desto mer pengar kan vi tjäna på att låna ut till bolånekunder. Så blir de som äger Nordnet änu rikare.

Anonym
Anonym
2018-05-15 09:15

Det blir för komplicerat eftersom jag inte kan betala räkningar på Nordnet.