Hoppa till huvudinnehållet

3 börsgiganter bekänner färg

Apple, Amazon och Facebook är några av de mest populära aktierna bland Nordnets kunder på den amerikanska marknaden. Den senaste veckan har dessa tre börsgiganter släppt sina rapporter för det fjärde kvartalet 2018. Det blev ett blandat mottagande där Facebook, som rusat 18 % senaste veckan, stack ut mest positivt.

Facebook – Bättre än väntat, +18 % senaste veckan

Efter nyheter om informationsläckskandaler, ”fake news” och sviktande säkerhet, överraskade Facebook marknaden med ett resultat som överträffade förväntningarna med råge, vilket resulterade i ett lyft på 10 % efter rapporten. Senaste veckan har aktien nu stigit hela 18 %.

Facebook redovisade ett resultat som var klart bättre än väntat. Och även omsättningen, som landade på svindlande 16,9 miljarder dollar, överträffade förväntningarna rejält (16,4 miljarder dollar).

“Det värsta är över för Facebook. Annonsverksamheten och användarengagemanget har inte påverkats trots alla negativa händelser under året”

kommenterade Haris Anwar, analytiker vid Investing.com, skriver Nyhetsbyrån Direkt

Annonspriserna för bolaget har sjunkit, men detta har vägts upp av att Facebook visat fler annonser än tidigare – framförallt i den av bolaget helägda appen Instagram där Facebook anses ha blivit allt mer aggressiva vad gäller att visa fler annonser.

”Inte bara inloggningstrenderna i Europa har förbättrats efter några kvartal av stagnation. Bolaget har även slagit förväntningarna vad gäller intäkter och vinst. Detta kommer räcka långt för att återvinna förtroendet på Wall Street”, kommenterade George Salmon, analytiker vid Hargreves Lansdown till Reuters, skriver Direkt.

Facebook-aktien steg runt 10 % efter rapporten och senaste veckan är aktien nu upp över 18 %.

Läs mer och handla Facebook här

Apple, +12 % senaste veckan

I december utfärdade Apple sin första vinstvarning sedan 2007 – VD Tim Cook menar att Apples försäljningsminskning främst beror på att utvecklingen för bolaget varit sämre än väntat i Kina. Rapporten som publicerades förra veckan visar att försäljningen av iPhone-telefoner föll för första gången sedan de släpptes för över 10 år sedan.

De senaste tio åren har Apple framgångsrikt lanserat nya telefonmodeller till ständigt ökande priser, men nu verkar det som att taket är nått. Få kunder är nämligen beredda att betala mer än 1000 dollar för en ny Iphone-modell. Samtidigt ser man att Iphone-användare byter telefon allt mer sällan. En av anledningarna till detta tros vara att de nya funktionerna inte är tillräckligt revolutionerande för att kunderna ska vilja byta modell. För att bli mindre beroende av sina produkter kommer Apple framöver sträva efter att öka sin serviceverksamhet när det kommer till intäkter.

Själva rapporten var dock i stort i linje med förväntningarna. Senaste veckan har aktien stigit 12 %.

Läs mer och handla Apple här

Amazon – Fortsatt tillväxt, tappade lite efter rapporten

I torsdags, efter amerikanska börsens stängning, rapporterade Amazon ett resultat som var i linje med förväntningarna. Bolagets prognos för det första kvartalet 2019 var dock lägre än väntat och aktien tappade omkring 5 % under handeln på fredagen efter rapporten.

Amazon fortsätter växa i snabb takt och tillväxten härleds främst till bolagets expansion och utveckling av ny teknik. En av Amazons viktigaste utvecklingsprojekt är den virtuella assistenten Alexa, som förstår användarens önskemål och utför aktiviteter på hennes vägnar (söker efter väder och väginformation, läser texter, ställer in larm etc.). Under julen var den mest sålda produkten från Amazon den intelligenta högtalaren Echo Dot som i sin tur kan anslutas till Alexa.

Läs mer och handla Amazon här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer