23 procent av egenföretagarna skippar pensionssparande

Egenföretagare sparar alltjämt för lite till sin egen pension. Det visar en ny undersökning som Swedbank och Sifo låtit göra.

Egenföretagare är den grupp som sätter av minst pengar till sin pension. Så har det varit historiskt och så är det idag. Medan majoriteten av företagare med anställda sätter av tjänstepension, är det hela 23 procent av egenföretagarna som helt saknar pensionssparande.

Att egenföretagare sparar mindre än andra är djupt olyckligt, när de i själva verket är den grupp som behöver ta det allra största ansvaret. De omfattas ju inte av den trygghet vi som är anställda på företag med kollektivavtal gör.

Med det sagt. Det är varken konstigt eller överraskande att det ser ut så här. En egenföretagare brinner för sin verksamhet, men inte nödvändigtvis för den ekonomiska administrationen. Dessutom är det många egenföretagare som inte upplever sig ha de ekonomiska förutsättningar som krävs för att bekosta mer än det nödvändigaste.

Men det behöver inte vara svårt, eller dyrt. De egenförtagare som frågar mig om råd brukar jag rekommendera följande:

  1. Ta reda på vad du har

Kanske har du sparat tidigare, eller fått en tjänstepension från en anställning? Det första du måste göra är att skapa en samlad bild av vad du har. Minpension.se, som är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, ger dig den här informationen med ett knapptryck.

  1. Börja spara, varje månad

Börja sätta av pengar regelbundet, helst varje månad. Om du är ung har du tiden på din sida och behöver inte spara så mycket för att komma upp i ett ganska ansenligt pensonskapital. Om du är ointresserad av placeringar är mitt enda råd: Acceptera det och välj en fond som gör jobbet åt dig. Många banker har bekväma fonder som sprider riskerna på ett effektivt sätt.

  1. Skapa ett grundskydd för dig och familjen

De flesta anställda omfattas av riskförsäkringar som skapar trygghet om något oförutsett skulle hända; sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Som egenföretagare behöver du själv, hur tråkigt det än må vara, tänka på de här sakerna. Ett rimligt baspaket kan bestå av premiebefrielseförsäkring, sjukförsäkring, tjänstegrupplivförsäkring och olycksfallsförsäkring.

Vi hjälper dig

På Nordnet är vi vana vid att hjälpa egenföretagare med de här frågorna. Att skapa en bild över nuläget och föreslå ett trygghetspaket baserat på företagarens individuella behov. Jag rekommenderar att du hör av dig till oss om du vill ha den hjälpen.

Ring oss på 08-506 330 00.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Tjänstepension för aktiebolag

Swedbanks och Sifos undersökning

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer