LEI-kod behövs för fortsatt handel

Upp

LEI-kod behövs för fortsatt handel, nya EU-regler

Nya EU-regler gör att alla företag som handlar med värdepapper i en aktie- och fonddepå behöver en global identifieringskod (Legal Entity Identifier, LEI). Syftet är att stärka skyddet för den som investerar i värdepapper. Kravet omfattar dock inte handel med fonder.

Ansök senast 10 december

De nya kraven börjar gälla från den 3 januari 2018, men för att vara säker på att din LEI-kod hinner registreras hos oss i tid bör du ansöka om LEI senast den 10 december. På så sätt kan du vara säker på att du inte blir stoppad från handel.

Notera att det inte kommer gå att varken handla eller flytta värdepapper (exklusive fonder) efter den 3 januari 2018 utan att registrera en LEI-kod. De nya EU-kraven gäller samtliga företagskunder.

Vi rekommenderar att man ansöker direkt

Vi rekommenderar att alla företagskunder ansöker om LEI-koden direkt. Det är väldigt enkelt att ansöka om en LEI-kod, däremot kan ansökningsprocessen ta lite tid, framförallt precis innan årsskiftet. LEI-kod går att ansöka om direkt från en utfärdare av LEI-koder eller via en förmedlare, till exempel NordLEIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktigt att du anger organisationsnummer

Vid ansökningsprocessen hos NordLEI, eller annan förmedlare, är det viktigt att du anger ditt organisationsnummer, då kan vi läsa in din LEI-kod automatiskt (OBS! Gäller ej företag utanför Norden, se undantag nedan). Då behöver du alltså inte skicka in koden till oss för registrering.

Viktig information om LEI

När börjar de nya kraven gälla?

3 januari 2018

Vem gäller de nya kraven?

Alla företag i Europa

Vad händer om man inte

skaffar LEI-kod?

Företag utan LEI-kod får varken handla eller flytta värdepapper (exklusive fonder) efter 3 januari 2018.

Hur lång tid tar det att

ansöka om kod?

Cirka 7 arbetsdagar.

Inför årskiftet kan det

ta ännu längre tid.

Vad behöver jag tänka på?

Ange organisationsnummer

vid ansökningsprocess.

Vart ansöker man om LEI-kod?

Hos exempelvis NordLEIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

eller Bloomberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Berörd depåtyp

Endast aktie- och fonddepå (företag)

 

Svar på vanliga frågor:

Varför införs kravet på global identifiering?

Från och med den 3 januari 2018 gäller ett nytt värdepappersregelverk (MiFIDII). Det innebär att alla juridiska personer (ej enskilda firmor) måste ha en global identifieringskod för att kunna handla med värdepapper. Denna kod kallas för Legal Entity Identifier (LEI). Observera att kravet även gäller dig som bara ska sälja av ett befintligt innehav. Kravet gäller dock inte handel med vanliga fonder.

Syftet med detta är att stärka skyddet för den som handlar med värdepapper. Behöriga myndigheter, oavsett land, ska kunna spåra och identifiera vilka som är köpare och säljare samt vilka som fattar beslut i en transaktion.

Vad behöver jag göra som företagskund?

För att kunna handla med värdepapper från och med 3 januari behöver ditt företag ett LEI-nummer. Det tar ca 5-7 dagar att skaffa ett LEI-nummer, men det kan ta längre tid inför årsskiftet 2017/18.

Vad gäller om mitt företag är registrerat utanför Norden?

Om ditt företag är registrerat utanför Norden behöver du skicka in din LEI-kod till oss. Det gör du enklast genom att svara på meddelandet som vi skickat till din depå på Nordnet.se.

Vad behöver jag göra om jag redan har LEI?

Om du redan skaffat en LEI-kod och företaget är registrerat i ett nordiskt land behöver du inte göra någoting. Då kommer vi kunna registrera din kod automatiskt. Det viktiga är att du ser till att förnya din kod en gång per år.

Om företaget är registerarat i ett land utanför Norden behöver du skicka in din LEI-kod till oss. Det gör du enklast genom att svara på meddelandet som vi skickat till din depå på Nordnet.se.

Vad gäller om jag är fullmaktshavare för ett annat företag?

Om du är fullmaktshavare för ett annat företag är det viktigt att känna till att även det företaget behöver skaffa en LEI-kod för att kunna fortsätta handla efter den 3 januari 2018.

Behöver jag registrera en LEI-kod om jag handlar på en kapitalförsäkring?

Nej. Det är försäkringsbolaget, i detta fall Nordnet Pensionsförsäkring AB, som är formell ägare till de finansiella instrument som har placerats inom kapitalförsäkringen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.