Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Varför ser det ut som att jag har negativ inlåningsränta vid månadsskiftet?

Räntan för Nordnets sparkonto beräknas vid varje nattkörning och summeras upp över månaden tills den kapitaliseras, alltså betalas ut, vid månadsskiftet. Ränteutbetalningen belastas med 30 % skatt för privatpersoner.

Så som räntan presenteras i kontoöversikten har en viss fördröjning. För det första så släpar räntan två dagar och för det andra så uppdateras inte den presenterade räntan under helgen. Du behöver inte oroa dig, din intjänade ränta stiger för varje dag, även på helgdagar.

Exempel

  • När du tittar på kontot en måndag kommer du se torsdagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en tisdag kommer du se söndagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en onsdag kommer du se måndagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en torsdag kommer du se tisdagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en fredag kommer du se onsdagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en lördag kommer du se torsdagens totala ackumulerade ränta.
  • När du tittar på kontot en söndag kommer du se torsdagens totala ackumulerade ränta.

 

Eftersom räntan alltid betalas ut sista bankdagen i månaden så kan räntan presenteras som en negativ om månadsskiftet faller ut på en lördag eller söndag. Räntan är alltid positiv på ett sparkonto, men det presenteras som negativt i det scenariot eftersom räntan för hela månaden betalats ut redan på fredagen, så du har alltså fått lördagens ränta i förskott om månadsskiftet faller ut en lördag, vilket leder till att räntan presenteras som en ränteskuld under lördagen (och som du ser ovan så uppdateras inte räntebeloppet i din kontoöversikt under söndagen och måndagen p.g.a. helgunderhåll).

Varför ser det ut som att jag har en negativ daglig avkastning dagen då räntan betalas ut?

Det har att göra med att ränteutbetalningen inte påverkar dagens utveckling, då den upplupna räntan redan varit inräknad i kontot. Det som däremot händer när räntan betalas ut är att utbetalningen belastas med en preliminärskatt, om 30 %. Det är denna skattebetalning som får kontots avkastning att visa negativt på utbetalningsdagen och det är även den skattedragningen som gör att det blir ett hack nedåt i avkastningsgrafen.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm